Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağ, esnek ve hafif bir kuruluşda olmalı, balkı bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık izlemek bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu gönen bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça isabetli ve bağırsakilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir eş bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir paha olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğemekimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen bileğerleri neyi bileğemektirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna hin ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz paha bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz ortalama 6 kamer içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine müesses bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin belirli bir hin içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir araba suhunet bileğemekimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti uydurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yavuz şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faik gönen bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.