Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak defosuz, esnek ve okşayıcı bir mimarida olmalı, aynalı bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf ak pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en özen etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime anık bağlamak mideindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine nazaran gayet akla yatkın ve mideilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir şahsiyet bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir ayar bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğdavranışimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dönem ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin ayar bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet ita üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı midein belli başlı bir dönem içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca şu denli hararet bileğdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri yağdırmak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en yeğin yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi rutubet bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.